rubenwebsite15

FOI Functionele Orthonomie en Integratie

In het begin van mijn fysio carrière was ik manueel therapeut.
Later heb ik de FOI opleiding gevolgd bij Friedhelm Becker en Hans de Jong.
zie www.funktionelle-integration.de

FOI is een op zichzelf staand holistisch therapie-concept welk is ontstaan vanuit de integratie van technieken uit de fysiotherapie, manuele therapie en osteopathie. FOI gaat er vanuit dat het lichaam als eenheid functioneert en dat stoornissen in het bewegen altijd elders in het lichaam worden gecompenseerd. De praktijk laat zien dat deze compensatiemechanismen zich over het hele lichaam verdelen. In de meeste gevallen is er een patroon te herkennen, waarin de compensatie plaats vindt. Door het behandelen van het hele compensatie patroon of beweegketen, kan het lijf weer beter bewegen.
Ik zal vaak met de wervelkolom beginnen en niet altijd direkt in het pijngebied, omdat het pijnlijke gewricht  vaak de laatste schakel in de keten is.

Er zijn geen contra-indicatie’s. Het is een behandeling met oscillaties, zacht passief bewegen in het ritme van het lichaam, waardoor geen schade kan ontstaan. De meeste klachten op grond van functionele problemen zijn met deze methode goed te behandelen.

FOI gaat ervan uit dat alle gewrichten in het menselijk lichaam met elkaar in verbinding staan. Met als gevolg dat ze ook invloed op elkaar hebben en verstorend kunnen werken. De oorzaak van de pijn ligt veelal ergens anders dan daar waar de pijn gevoeld wordt. De therapeut beinvloed de stand van de botten ten opzichte van elkaar, verbetert de beweeglijkheid van de gewrichten en de spierspanning om de balans in het lichaam te herstellen. Functionele Orthonomische Integratie is gebaseerd op vier grondbeginselen:

1. het belang van de bloedvaten
2. de betekenis van structuur en functie
3. de kracht van zelfregulatie van het lichaam
4. de mens als ondeelbare eenheid

De plek van de pijn is dus niet altijd de plek van de oorzaak.

annemarie